Etnicii germani din Ardud și nu numai se pot bucura de cursuri de dans german. Deși Germania nu are în mod deosebit un dans național, găsim diferite dansuri tradiționale, printre care schuhplattler, polca și valsul. În cele ce urmează, explicăm istoria și caracteristicile unor dansuri germane din care se împrumută elemente care definesc dansul șvăbesc.
Schuhplattler este un dans tipic care provine din regiunile alpine Bavaria și Tirol, prin urmare este cunoscut în spaniolă ca «dans tirolez«. Este popular atât în Germania, cât și în Austria. Numele său înseamnă literalmente „lovirea pantofilor”.
Originea sa exactă este incertă. Cu toate acestea, există dovezi că a fost practicat acum mai bine de o mie de ani. Este un dans popular, deoarece a evoluat din mâna fermierilor, vânătorilor și tăietorilor de lemne din orașele mici.
Este din secolul al XVIII-lea când începe să practice așa cum este cunoscut astăzi. La sfârșitul secolului al XIX-lea, cluburile din costume tradiționale germane, în care aceste dansuri au fost principala activitate.
Deși, în principiu, a fost dansat în cuplu, cel mai cunoscut stil al său a ajuns să devină o activitate pentru bărbați. În trecut au făcut-o pentru a impresiona femeile. În zilele noastre, este tradițional și în rândul copiilor.
Bărbații lovesc tălpile pantofilor, coapselor și genunchilor cu palmele mâinilor. Între timp, femeile se învârt în jurul lor. Nu are reguli, este improvizat și chiar se fac cascadorii.
Polca a apărut în secolul al XIX-lea în Boemia, un teritoriu care astăzi aparține Cehiei. Se crede că creatorul său a fost Anna Slezáková, o femeie care a dansat pentru a însoți o melodie populară numită „Unchiul Nimra a cumpărat un cal alb”.
Profesorul de muzică Josef Neruda a fost însărcinat cu dezvoltarea și popularizarea acestuia. Încetul cu încetul, s-a răspândit în alte țări precum Austria, Franța și Regatul Unit. A devenit, de asemenea, parte a culturii germane.
Este un dans care are loc în cuplu. Are o măsură de două pe patru și este rapid. Este obișnuit ca acesta să fie reprezentat la petreceri importante, cum ar fi Oktoberfest. În Germania, găsim și oom-pah, care derivă din polcă.
Landler a fost foarte popular între secolele XVIII și XIX în Austria, Elveția și Germania, în special în Bavaria. Este de origine țărănească, deși mai târziu elita societății a început să o practice.
Muzica sa poate fi instrumentală sau, de asemenea, însoțită de voce. Are un ritm de trei la patru și se dansează în perechi. Este o coregrafie intens, în care ritmul este marcat cu pașii.
Cei interesați să deslușească tainele dansului german o pot face la cursurile oferite de către Casa de Cultură „Dr Augustin Mircea” Ardud.
Contact: Ludescher Eniko 0748468672